Scotland

Architectural expertise blends old and new

844 views Leave a comment
Web Banner
SignUK

Keith LodgeA sensitively designed project involving the refurbishment of a substantial two storey Victorian villa, together with extension and new build, is underway to provide 12 apartments within a conservation area in Cameron Street, Stonehaven.

The project is being carried out for Stuff N Stuff by Main Contractors Savain. Architects are NDVR Architects.

The aim of the project is to regenerate this site as a sensitive, sustainable, community oriented housing solution that addresses the growing demand for starter homes in the Stonehaven area.

Two former extensions have been demolished and three new extensions are being constructed, alongside a further new build element containing three apartments.

Located in the heart of a conservation area and within proximity of some Grade C(s) listed buildings, the arrangement of the existing and new build elements of the project was designed in close collaboration with the planning case officer, recognising public consultees which have assisted in the evolution of a sensitive design.

The scheme is specifically designed around the creation of a two permeable, communally owned courtyards. The focus of the design is created predominantly around a large tree planted courtyard that will allow the residents the opportunity to meet, play, relax and socialise in a friendly socially oriented environment.

The palette of materials selected includes render and timber, in conjunction with slate and some simple glass balustrading. Through using these traditional materials in a contemporary way, the architects feel the palette allows for a sympathetic dialogue to occur between the existing and new architecture.

The developer has maintained integrity towards the development of a sustainable low carbon building and community and the new development will include solar thermal panels on the roof, as well as a rainwater harvesting system.

The scheme is landscaped with the inclusion of a water feature, retained existing mature trees and benches, included to define changes of levels. The materials and scale are appropriate to a scheme of this nature and help tie the old and new together whilst creating well planted , lush courtyard spaces for residents.

The project is due to be completed next spring.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply