Midlands & East Anglia

£3.2 million care home is completed

871 views Leave a comment
Restaurant & Bar Design Show
Restaurant & Bar Design Show

Bilston Care Home

The state-of-the-art Jubilee Court care home will soon provide vital support for younger adults with learning and physical disabilities.

The three-storey development is located adjacent to Central Drive in Coseley, Bilston, and includes 30 en-suite bedrooms and a range of exciting facilities. These include two large lounges, a communal kitchen and a cinema room along with a sensory room and media facilities.

Designed by Clive Walker of Clive Walker Associates, the brick building features a stunning entrance foyer with curtain wall glazing to the front and rear. The light and spacious area utilises the available natural light and creates a feeling of openness, as Clive Walker explained:

“Once a visitor enters the foyer they can see right the way through the lounge, which in turn overlooks the canal. This has created a very spacious and welcoming entrance for visitors, and really sets the tone for the entire development.

Bilston Care Home

“When designing the building, it was important to bear in mind its purpose – which is to provide care for those with neurological disorders. As a result, it was crucial that the building was easy to navigate and respected the needs of the residents.

“In order to facilitate this, we have clearly sectioned the bedroom wings from the living spaces – which has subsequently ensured that the residents are not disturbed by people using the other facilities. We have also incorporated an attractive colour scheme that runs throughout the building.”

Bilston Care Home

The £3.2 million project was privately funded by Select Healthcare and has been carried out by main contractor Gerlando Construction.

Joe Cacciatore from Gerlando Construction discussed the challenges of the scheme, saying:

“We were working on a sloping site that is sandwiched between a road and a canal, which meant that we had to incorporate a lower level slab and retaining walls for approximately two-thirds of the building at lower level.

“However, this has been a very enjoyable project and we are proud of what we have managed to achieve.”

Bilston Care Home

Landscaping has included the creation of a low-maintenance grass area, along with gabion baskets to provide a new home for the canal’s plentiful flora and fauna.

RELATED ITEMS

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply