Scotland

New Woodcote Pavilion takes shape

729 views Leave a comment
Web Banner
SignUK

A £427,000 project to construct a brand new pavilion in Lauder is almost complete.

New Woodcote Pavilion was constructed on Manse Road, Lauder to replace an existing pavilion that was previously housed on the site. The former structure had fallen into a state of disrepair and so was demolished prior to construction of the new pavilion.

The project comprised the construction of a single-storey building including changing rooms and lounge area. The original design concept of New Woodcote Pavilion included parking spaces however this is no longer a feature of the site.

New Woodcote Pavilion was built to the southeast of the former facility on what is part of an existing playing field. The demolition of the former pavilion has now made way for a new pedestrian access route from Manse Road.

Work began on the Scottish Borders Council funded project on 16th January 2012 and construction of the structure reached completion on 28th May 2012. Although the construction of New Woodcote Pavilion is now complete a few internal finishing works will be undertaken on the building. External pavements will also be installed around the site, whilst some grass seeding will be undertaken to complete the landscaping.

T&A Group is the main contractor on the project and Scottish Borders Council is the architect.

New Woodcote Pavilion covers a floor area of 234m² and was built from a block and timber construction, with a Cambrian slate pitched roof and timber framed windows. The exterior finish of the building is dry dash render and solar panels have been incorporated onto the roof.

The new building accommodates four changing rooms, toilets, storage areas, a physiotherapy room, kitchen and a Learning Room with a viewing gallery. The south elevation of the Learning Room is extensively glazed and includes a colour-coated roller shutter.

New Woodcote Pavilion has also been orientated differently from the existing pavilion with its gables facing northwest and southeast – instead of northeast and southwest – allowing the principle elevation to face directly towards the playing field. The main entrance of the building faces northwest towards Manse Road.

Work on the project ran smoothly – in spite of difficult weather conditions – and site staff encountered no major disruptions during the programme of works.

RELATED ITEMS

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply