Web Banner
SignUK

Le Cellar at Galvin, Baker Street, London

Le Cellar at Galvin, a brand new destination bar, is the most recent addition to Bistrot De Luxe restaurant situated in Baker Street, London.

The cellar, located in Bistrot De Luxe’s basement, was previously used as an overflow space for diners and has now been transformed into a sleek, elegant bar area.

Michelin trained chefs Chris and Jeff Galvin formed Galvin Restaurants in 2005 and now run seven different venues across London and Edinburgh. Bistrot De Luxe, the brand’s debut restaurant, continues to serve up a seasonally inspired French menu comprising many bistrot classics. Le Cellar, at the Bistrot presents guests with a private and intimate ‘club-like’ bar tucked away below the restaurant which can be hired exclusively or enjoyed for pre-dinner drinks.

Premier Hospitality caught up with Lucy Robinson from designLSM to find out more about the firm’s involvement in the refurbishment project. As project architects designLSM completed the technical drawings for Galvin Restaurants before overseeing the works on site. Lucy said:

LSM have worked with the Galvin Brothers for a number of years now so we were called up again to redesign Le Cellar. They got in touch with us at the end of June 2013 and were on site at the beginning of August; the refurbishment only took two and a half weeks to complete.

The brief we were given was to create a destination bar within the basement of Bistrot De Luxe, taking inspiration from the prohibition era and adding a Galvin twist. We included refined finishes and a French classy feel to the cellar so it did not replicate the industrial open brickwork feel that can be seen in other bars across London.”

Upon entering Le Cellar at Galvin customers are faced with a large, illuminated glass wine wall and an impressive curved bar with a pewter top. The bar front is adorned with leather panels which adds a gentleman’s club finish to the venue. The back bar has been designed to display all of the venues absinthes and special cocktails which are often blended into magical, mystery mixes by the resident trained mixologist.

A number of curved tub chairs can be found dotted around the cellar, along with an L-shaped banquette. An array of new tables have been placed in the venue which range from coffee up to dining height enabling the space to still be used as an overflow space from the restaurant, as well as being utilised for private parties. Le Cellar also has areas that can be left empty for dancers and mixologists when the venue hosts themed nights.

The ceiling is covered with a bronzed mirror to open the space up as it is relatively small with just enough room to seat 14 diners. The team have designed ribbed glass screens to slot over the banquettes so diners have privacy from their neighbours.

The cellar, which is just 40 square metres, has undergone structural works during the refurbishment project. The space was opened up during the project by the demolition of an existing wall and changes to the staff toilet. The construction works made the space more square and enabled the team to install a proper bar as previously there was just a small back bar up against one of the cellars wall. DT Interiors carried out the interior fit out works.

The structural works, including the erection of stud walls, were done during the evenings or first thing in the morning to avoid disrupting diners. All other works went ahead in normal working hours as they were quiet.

Lucy added:

It is great for designLSM to continue working with the Galvin brothers; we have a long standing relationship with them and we are always keen to keep that going. Galvin Restaurants have come up with some great projects for us to works on that are slightly different to all the other projects we have dealt with.”

RELATED ITEMS

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply