Premier Construction, Wales

Salt Cote and Visitor Centre

1609 views Leave a comment
Web Banner
SignUK

The Anglesey Sea Salt Company, which was established in 1998, is a Brynsiencyn based producer of Halen Mon sea salt.

The firm is set to expand their operations through the construction of a Salt Cote and Visitor Centre which will replace the temporary structures currently used by 17 of the company’s staff.

Works on the £1.2 million project are set to be completed by late January 2015, when the only Salt Cote visitor centre in the UK will open its doors. The centre is situated in the Welsh village of Brynsiencyn on a site which has been used for salt production by The Anglesey Sea Salt Company since 1997; before this the site was utilised for agricultural purposes.

The centre, which lies in an area of outstanding natural beauty, is being constructed on a greenfield site adjacent to the existing production facility. The site contains Halen Mon sea salt which is a Protected Designation of Origin product as it is made on site from raw materials drawn from the water running through the area.

Advent Project Management Ltd are acting as the project managers, quantity surveyors and CDM co-ordinators on the project. Anwyl acted as the main contractor and Chester based Lovelock Mitchell Architects Ltd were appointed as the architectural practice due to their experience in the food industry. Hoare Lea are the mechanical and electrical consultants for the scheme.

Upon completion, the centre will comprise one storey, a curved roof designed to blend into the landscape and a steel portal frame with structural integrated panel walls. The exterior of the building will consist of kiln dried Welsh larch cladding and a render entrance. All of the centre’s windows will be double glazed.

Landscaping and earth mounding works are taking place in order to minimise the impact of the building on the area of outstanding natural beauty. Environmental; features including photovoltaic panels and a wood burning stove in the site’s shop have been introduced to the site.

The building is to be split between offices, a shop, visitor viewing corridor, as well as production, packaging and storage areas. The venue will also include disabled toilets for visitors and disabled car parking spaces.

Precautions are being taken by the on-site team in order to prevent pollution of the nearby Menai Strait during the works. Local residents are also being made aware of the scheme in order to reduce any disruption that may be caused by the works.

In addition to funds from the Directors and HSBC, funding for the scheme has been received from The Lottery Coastal Communities Fund, the Welsh Government’s Welsh Economic Growth Fund and AONB sustainability funding.

The scheme has been under planning for over 10 years and upon completion is set to attract more visitors and locals to the South West Anglesey destination.

RELATED ITEMS

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply