Premier Construction, Wales

Anthony A Davies: In focus

1639 views Leave a comment
Web Banner
SignUK

Anthony A Davies is an Abergavenny based construction firm offering a range of services to clients on an open book basis.

In this edition we find out more about the firm and place Anthony A Davies under the spotlight to find out the secrets of their success.

Anthony A Davies began as a sole trader in 1988, became a limited company in 1997 before Anthony A Davies Construction was formed in 2000. We caught up with Dawn Davies, one of the firm’s Directors, to find out more about the company. Dawn commented:

“We are a one stop construction shop; we undertake a lot of restoration and renovation work. We also have a joinery side to the company so we are able to do anything from fitting a window to constructing new builds and specialist high end projects.

“We have worked with a number of clients over the years including Montgomeryshire Health Board, Blaenau Grent Council and The Forestry Commission, as well as working on a number of historic and farm buildings for private, high end clients.”

On behalf of clients Dwr Cymru/Welsh Water Anthony A Davies have recently acted as the main contractor on a scheme to construct new facilities at the Llandegfedd Reservoir Watersports and Visitor Centre. The £2 million scheme began in September 2013 and is set to complete late January 2015.

We caught up with Steve Davies, a Quantity Surveyor at Anthony A Davies, who was involved in the scheme to find out more. He commented:

“Previously the Watersports Centre was operating out of a metal shed and so desperately needed new facilities. This project involved constructing two brand new buildings, one of which is now the Watersports Centre and comprises structural steel with cedar clad external panelling to the walls and the roof. Aluminium double glazed windows and doors have also been installed.”

Initially the metal shed was broken up and removed and then the main building was constructed. It now comprises a storage facility, a workshop facility, ground floor offices, first floor function room, small kitchen and office space.

The second building is now the Visitors Centre serving Welsh Water and comprises a steel structure and reinforced concrete. The two storey buildings has a balcony which guests can sit out on and enjoy the views, as does the Watersports Centre. Located on the ground floor is a shopping area, toilets and storage area. On the first floor a cafeteria has been installed with a fully working kitchen.

Both buildings have toilets and showers.

Steve said there were a few difficulties during the scheme with the Visitors Centre because of its domed roof. The roof has been constructed from steel, timber and plywood panelling and clad over with a metal sheet. The external concrete had to have a latched face print on it which proved difficult for the team. Despite these challenges the on-site team have progressed well and are soon to complete the scheme.

Steve added:

“This is an interesting project because the Visitors Centre has so many components; it comprises structural steelwork, concrete, in-situ concrete floors and suspended concrete floors. The other building was a block and beam build so there has been lots of different aspects to each building which has made the whole scheme interesting.”

The construction company have also recently undertaken a complete renovation of the Newbridge Memorial Hall. The Grade A* listed building was in a dilapidated condition when works began with water pouring through the roof.

The £2.2 million scheme was commissioned by clients Celynen Colleries Institute and Memorial Hall Committee. The building was originally built with funds raised by local miners and the community to commemorate those who died in the First World War. The venue was therefore renovated and reopened by Prince Charles in 2014 to remember war heroes.

Acting as main contractors Anthony A Davies re-roofed the structure and uplifted all of the internal finishes to recreate the grand appearance the building had when initially built. The ballroom area downstairs has been fully refurbished with a new floor and bar; the ceilings were renovated and the whole building was soundproofed.

Dawn added:

“Both of these schemes are very prestigious and it has been a great honour to be involved. They are a great showcase of the skills of the company and of our subcontractors. We use local subcontractors and suppliers wherever we can and have taken on two apprentices and one site labourer on a permanent basis whilst working on these projects which has been great for the company.”

Dawn added that the firm have a lengthy subcontractor list that they have longstanding relationships with. She commented:

“Every subcontractor we work with provide us with an excellent service and we have a fantastic team in-house. We work very closely with the client to ascertain their needs and establish trusting relationship with clients. We also operate on an open book basis so the client can see the savings being made.

“We also have a code of core values; one of which is to maintain honesty and integrity in all our relationships with our clients and subcontractors. We take pride and care in all we do and so are always honest with our workforce. We won the National Training Award in 2013 because of our dedication to training our staff and subcontractors which we are very proud of.”

RELATED ITEMS

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply