Premier Construction, Scotland

Burnfoot Roadhouse Community Hub

1544 views Leave a comment
Flood Expo
Restaurant & Bar Design Show

Burnfoot Roadhouse Community Hub

Situated in Hawick, the renovation of a disused public house has taken place in order to produce what is now a brand new community centre. The much needed resource centre now provides the locals with a community café, a demonstration kitchen, soft play area, function room, four letting spaces, a nursery and a community garden.

Premier Construction spoke with Gavin Yuill, Architect at Camerons Architects, who revealed some information on the project. Gavin said:
“I joined the project in January 2014 as planning was in the process, and the hub was finished by December 2015. The two storey building features a large commercial kitchen that serves the main café space, which holds 40 covers.
“We worked on an existing building as well as an additional extension which had been introduced to increase space and maximise opportunity for facilities. In terms of design features we used high quality timber aluminium composite windows, and incorporated red Weston cedar timber to create an interesting element. The extension includes large glazing with a roof light.”

Burnfoot Roadhouse Hub boasts an attractive communal garden which has been built as part of the developments with community involvement; making the project even more significant and memorable. A multi-purpose function suite which can hold up to 80 people for various events is also available for the local community to make use of. M & J Ballantyne acted as main contractor on the project.

The existing building is used for offices and team prep areas, with the community side of the existing building in use for the café. Within the extension there is a hair salon, soft play space, the commercial kitchen and toilet facilities, and office accommodation on the first floor.
“I think it’s a great project in terms of the community of Burnfoot coming together and providing a facility that they require for themselves. It is very rewarding to be part of a team that is facilitating that and from the client group’s perspective I think that overall the project has been ongoing for six years from start through to finish – including acquiring the funding to carrying out the works.
“It has been really exciting and the fact that the community hub houses so many different facilities within one space is great – including the hairdressers and the nursery, as well as the NHS renting some accommodation too. Bringing the building back to life has also been another fantastic and rewarding element of the project, as for seven years it was unoccupied – and previously it was a popular pub within the area, so to bring it to life for universal access is really great.”

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply