Flood Expo
Restaurant & Bar Design Show

Lovell Ozanne – Recognition for architectural excellence

Lovell Ozanne

An award-winning practice offering a full range of architectural and surveying services from inception through to completion, Lovell Ozanne & Partners Surveying Ltd have once again achieved recognition with two outstanding projects listed in the Guernsey Design Awards.

The shortlisted projects are the Cobo Community Centre and the Unit 8 developments.

Having been established for more than 50 years, the practice has a wealth of experience and knowledge of all construction sectors and continues to work both in the Channel Islands and in the UK.

Cobo Community Centre

Lovell Ozanne

The shortlisting of the Cobo Community Centre project in the Guernsey Design Awards has been welcomed by Lovell Ozanne director and project architect for the scheme Andrew Male who said:

“We are delighted – this represents recognition both for the community and the project team as a whole. It was a great project.”

The centre, at Re De La Lande replaces an older facility and was carried out for St Mathews CC LBG. The project was shortlisted in the Non-residential (over 250k) category of the awards.

Main contractors were JW Rihoy, who were commended for their performance on the project; structural engineers were Dorey Lyle Ashman, quantity surveyors were WT Partnership and mechanical and electrical engineers were Channel Design Consultants.

“It took 10 years of working with the community and looking at different options before deciding to proceed with a new build. The old building needed so much renovation that it was not economically viable, so it was demolished and replaced by the new centre,” said Andrew Male.

The site is located close to the Guet woodland in a very prominent location. The new building needed to relate to this rural environment and the strong links with Cobo and its pink granite.  The triangular site presented challenges to get a building that would incorporate all the accommodation required while still maintaining appropriate scale and massing for the site.

The two storey building incorporates a multi-purpose double height hall on the main frontage, with two storeys of accommodation behind and is topped with a standing seam roof.

External elevations are in a combination of pink granite and cedar cladding with large elements of glazing. “Cobo is known for its pink granite, so we included it in the elevations to reflect the character of the area. In addition, the cedar cladding blends well with the surrounding woodland,” said Andrew Male.

Externally, feature glazed corners to meeting rooms on the upper storey make the most of beautiful views over the surrounding area.

Accommodation on the ground floor includes the multi-functional double height hall which has timber floors and can be divided down the centre by sliding folding doors. Further accommodation includes a catering kitchen, storage area, a general meeting room, a lift, public toilets and toilets specially designed for pre-school children (one of the key users is a playgroup). Upstairs there are two meeting rooms.

Externally, an enclosed garden has been created for pre-school children and parking spaces, including accessible parking have been provided.

Andrew Male concluded: “We have had positive feedback about the project; people seem to appreciate the new building and the way it makes the most of the site and the wonderful views. I think it will be a hugely valuable asset for the community for years to come.

“JW Rihoy did a very good job. They were very supportive and totally entered into the spirit of the project, delivering the building on programme and within budget.”

Unit 8 Sarnia Properties

Lovell Ozanne

Another outstanding Lovell Ozanne project shortlisted in the Guernsey Design Awards (Heritage category), involved the creation of a unique and visually stunning commercial unit, through the expert restoration and refurbishment of listed 19th century former stone yard premises.

Known as ‘Unit 8 Sarnia Properties’ and situated on Castle Road, North Side Vale, the premises were constructed in the late 1800s when they formed part of the J Mowlem and company stone crushing site. The buildings, constructed in granite, comprise a former water tower, engine house, chimney and crusher shed.

Designed by Chris Richardson of Lovell Ozanne, this impressive project has provided a well equipped industrial unit with extensive useable space and good natural light, whilst highlighting the original features of this beautiful building which is an integral part of the island’s built heritage.

Project main contractors were F. Watson and Son Ltd.

Extensive works were undertaken to the fabric of the building, including the installation of new roof coverings throughout, replacement floor structures, re-pointing and re-rendering of all masonry work and the installation of new floor structures within the tower.

Original timber ‘A’ frames in the rear area have been retained, strengthened and protected and are now exposed as part of the original features.

Rooflights were also introduced within the building’s new pan-tiled roofing section, highlighting the retained exposed historic roof trusses.

Research of historic photographs revealed that the roof of the roadside section of the building had been curved and this feature was replicated as part of the scheme.

Curtain walling sections were installed on both the east and west elevations of the roadside area to flood the building with natural light.

New timber loading doors were manufactured to replicate the style and appearance of the original doors, whilst providing for the needs of a modern building.

All of the windows were replaced with double glazed units which maintain the appearance and character of the original timber frames.

New windows installed in the tower were manufactured to replicate the original small pane detail, with frame and glazing bar section sizes taken from the original windows.

Further works included the repointing of all external walls and re-rendering internally with traditional lime based materials, as well as the installation of a new mezzanine storage deck.

Chris Richardson said: “One of the most interesting features of the project was the reinstatement of the building’s original curved roof which we observed from historic photographs. This combined with the introduction of curtain walling to the east and west elevations of the roadside area of the building, was a key feature of the scheme.

“We were delighted to be shortlisted in the awards and have long been familiar with this landmark building, having carried out numerous previous projects on the Sarnia Properties site over many years. To have not only refurbished the key property on the site, but to have also had the project shortlisted for an award is really something quite special.”

 

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply