Uncategorized

Largest Student Residential Project Scoops Prize

381 views Leave a comment
Web Banner
SignUK

Largest Student Residential Project Scoops PrizeRedesigning the site of a former Leicester bus depot as a major new student living complex has earned maber architects and contractors Winvic the prize for Large Residential Scheme of the Year at the 2017 ProCon Awards.

 Lumis student accommodation at Southgates in the city’s Cathedral Quarter, close to De Montfort University, provides 567 bedspaces and a host of other attractions, including a gym, cinema and study areas.

 The £28.5 million development was developed with client Viridis Real Estate and CRM Student Management, and comprises four blocks around a central courtyard, and took 75 weeks to build.

 Mark Jones, Winvic Construction’s Director for Multi-Room, said: ‘We are delighted to receive the award, it is a great testament to our client, the design team, our project team and the supply chain for the delivery of such a high quality group of buildings. We look forward to working with the team again in the near future.’

 Midlands-based practice maber, which was established in 1983 and recently celebrated the tenth anniversary of its Leicester office, provided architectural, interior and landscape design.

 The practice’s Managing Director, Mark Hobson, said: “It’s great to see our work in Leicester earning another award. This is a terrific development and, for us, an opportunity to employ a full range of the design skills we have in house in Leicester and at our offices across the Midlands.”

 Architects, contractors, developers and consultants worked together to optimise the use of the 7,500 sq m site, which now provides a 50/50 mix of studios and cluster bed groups of varying sizes.

 Features designed to minimise long-term energy use include a “fabric first” approach with active energy management, combined heat and power, and uses low carbon energy from the District Heating Scheme.

 High quality interiors suitable for the student market have been used, including neutral, modern finishes to minimise maintenance and take into account the need for robustness and ease of cleaning and replacement.

 The central courtyard provides spaces that can be used for quiet study, relaxing, socialising or performance. Features have been introduced to facilitate and encourage interaction between students. An amphitheatre adjacent to the internal social lounge connects inside and out while an area for quiet retreat in the courtyard has sculptural attractive seating.

 Sponsored by Infrastructure Investments, the award was presented at the annual ProCon Leicestershire event at Leicester City’s King Power stadium. The development previously earned Winvic Construction the silver award for best national site in the Considerate Constructors scheme.

 For a drone’s eye view of the development, visit

https://www.youtube.com/watch?v=gHGERIHNyVw

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply