Premier Construction

Herne Hill Velodrome

Herne Hill Velodrome

Herne Hill Velodrome is a famous cycling venue in South East London dating from 1891, host to the 1948 Olympics and where World Champions such as Bradley Wiggins and Laura Trott started their careers. In 2010, in danger of being closed down, local and cycling volunteers started a campaign to secure its long term future. Having successfully raised funds, the venue is now fully re-developed and participation is at record levels.

The redevelopment project comprised of resurfacing the 450m banked track, a new 250m children’s track, flood lighting, a new community pavilion, storage and a covered activities space.

The £1.75 million project was funded by grants from Sport England, The London Marathon Trust, The Mayor’s Fund, Southwark Council Olympic Legacy Fund, British Cycling, voluntary contributions, consultants  working pro bono and at discounted rates and by voluntary labour.

At onset the funding was not assured and the project had to proceed in phases as and when funds were secured:

  • Phase 1 of the project was completed in 2011 and included the repairing and resurfacing of the banked 450m track.
  • Phase 2 was completed in2013 and included the 250m junior track, new lighting for the main track and a new Multi-Use Games Area for children, disabled riders and other activities.
  • Phase 3 was completed in 2017 and included the new pavilion, covered storage area, landscaping and tired seating.

The new pavilion, which is similar in scale to its predecessor, has a load bearing timber structure but retains a sense of historical continuity by utilising six of the original 1890’s decorated cast iron columns to support the grandstand roof. The new accommodation comprises changing rooms, first aid room, toilets, coaches’ office and a generously sized club room overlooking the entire site at first floor.

The upper level is accessed from the top of the grandstand and provides panoramic views around the track and has a kitchen, servery and meeting room which can be hired out for community use. Externally there is covered terraced with seating for around 100 spectators overlooking the tracks. Behind the pavilion, a tensile fabric canopy between the bike storage units creates a versatile year-round covered space for outdoor activities.

In design terms, the project had some significant challenges:

  • The site is in a sensitive planning context within a conservation area and on Metropolitan Open Land.
  • The construction budget was very tight and had to be managed to stay within budge at all times.
  • The building had to be cheap to run and maintain.
  • The secure long term involvement of the venue needed to be hired out to local and corporate groups.

In tandem with the physical renovation, the long-term future is now secured thanks to a 99-year lease with The Dulwich Estate and British Cycling.

Aware that the 2012 indoor velodrome in Stratford could threaten the survival of Herne Hill, preservation of the historic venue and the Hopkins team led extensive consultations with the local and cycling communities to help determine the brief and then work through the detail of the design options prior to submitting the project for Planning Approval. Not having a single client body meant that the scheme had to respond to the demands of the many end users and still satisfy the local amenity groups, funding bodies and the Freeholder.

Eventually the remodelled venue was opened in 2017 on the 125th anniversary of its inauguration and has since been nominated for a 2018 Structural Timber Award in the category of ‘Retail & Leisure Project of the Year.’

As a result of the changes, usages of the velodrome has gone from 15,000 riders per annum before development to now over 55,000.

Herne Hill

About the author

Premier Construction

Leave a Comment