Premier Construction

Herondale Avenue Wandsworth London

Herondale
Written by Roma Publications

Herondale Avenue

One World Design Architects were appointed to design and project manage the complete refurbishment and extension of a five bedroom family home in Herondale Avenue, Wandsworth London. The extension was designed to bring the garden into the home and create an open plan kitchen, dining and entertaining space for the home owners.

Work on the project began on 3rd May 2018 and completed on 9th November 2018 with One World Design Architects working alongside main contractors Heronlake Construction to complete the project.

The extension is formed by two half barrel vaulted sedum roofs which create height and the opportunity to bring light in from the sides. The vaults project beyond large glazed sliding doors framing the view of the garden and providing shade and shelter. The floor finish and living wall spans from inside to out and the high level glazing creates an airy and bright space which melds seamlessly with the garden. The wide refurbishment works included upgrading the energy performance of the building with a new heating system, new windows, new bathrooms and utility room and finishes throughout.

With the clients support, One World Design Architects aim was to encourage biodiversity, to bring life to the roof, walls and pond and to create opportunities for flora, fauna, insects, amphibians and birds alike to inhabit the garden and building. Outside a pond is home to newts and frogs. The sublet smells that the living wall produces, with the high level light and views through the full height glazing, along with the softening of acoustics by the living wall and barrel vaulted ceiling enlivens the senses whilst remaining a calm, fresh and enjoyable space for all.

Ann Carrington-Brook, the home owner said: “Our house, where we had lived for 22 years, was in need of refurbishment. We knew it needed doing but had been putting it off. Chris’ idea for the roof, which we referred to as ‘a mini Sydney Opera House,’ and the inclusion of the living walls excited us and gave us the impetus to move forward with the project.

“When we told friends of our plans they offered sympathy but in the event we have enjoyed the experience. We moved out whilst the work was taking place and returned every week for a site visit. The project has been very collaborative and we felt involved at the right level. Chris and our builder Stuart (Heronlake) discussed the detail at length and in depth and then provided us with an executive summary when we met.

“One of the reasons we decided to stay and refurbish rather than sell and move into a flat in town was our love for our garden. The plan did of course mean that we were going to ‘lose’ some of the garden and that was a source of regret. As predicted though the end result is that the garden has ‘come into the house’ and it feels as if the garden has expanded. We are thrilled with the new space and most impressed by how the project has been managed, the standard of the work and that it was completed pretty much on schedule.”

Herondale

Herondale Avenue

About the author

Roma Publications

Leave a Comment