Premier Construction

CopenHill waste to energy plant

CopenHill
Written by Roma Publications

CopenHill

Designed by BIG-Bjarke Ingles Group, SLA, AKT, Lüchinger+Meyer, MOE and Rambøll, CopenHill has opened as a new breed of waste-to-energy plant topped with a ski slope, hiking trail and climbing wall, embodying the notion of hedonistic sustainability while aligning with Copenhagen’s goal of becoming the world’s first carbon-neutral city by 2025.

CopenHill, also known as Amager Bakke, is a 41,000m² waste-to-energy plant with an urban recreation centre and environmental education hub, turning social infrastructure into an architectural landmark. BIG’s year-round ski plant won the international competition in 2011 and broke ground in 2013.

“We are very proud to have built the most energy efficient waste-to-energy plant in the world. At the same time the plant delivers the best environmental performance with hardly any environmental emissions, enabling us to have neighbours only 200 meters away and to be located less than 2km from the Queen’s Residence. Last but not least, we have succeeded in building the safest waste-to-energy plant so local citizens and guests from all over the world can ski on the roof,” said Jacob Simonsen, Managing Director, Amager Ressourcecenter (ARC).

CopenHill was conceived as a public infrastructure with intended social side-effects from day one. Replacing the adjacent 50-year old waste-to-energy plant with Amager Ressourcecenter (ARC), CopenHill’s new waste-to-energy facilities integrate the latest technologies in waste treatment and energy production. Due to its location on the industrial waterfront of Amager, where raw industrial facilities have become the site for extreme sports from waterboarding to go-kart racing, the new power plant adds skiing, hiking and rock climbing to thrill seekers wish list.

“CopenHill is a blatant architectural expression of something that would otherwise have remained invisible: that is the cleanest waste-to-energy power plant in the world. As a power plant, CopenHill is so clean that we have been able to turn its building mass into the bedrock of the social life of the city – the façade is climbable, its roof is hikeable and its slopes are skiable. A crystal clear example of Hedonistic Sustainability – that a sustainable city is not only better for the environment – it is also more enjoyable for the lives of citizens,” said Bjarke Ingles, Founder & Creative Director, BIG.

The internal volumes of the power plant are determined by the precise positioning and organisation of its machinery in height order, creating an efficient, sloping rooftop fit for a 9,000m² ski terrain. At the top, experts can glide down the artificial ski slope, which is the same length as an Olympic half-pipe, test the freestyle park or try the time slalom course, while beginners and kids practice on the lower slopes. Skiers ascend the park from the platter lift, carpet lifts or glass elevator for a glimpse inside the 24-hour operations of a waste-to-energy plant.

Recreation buffs and visitors reaching the summit of CopenHill will feel the novelty of a mountain in an otherwise flat-country. Non-skiers can enjoy the rooftop bar, cross-city area, climbing wall or highest viewing plateau in the city before descending the 490m tree-lined hiking and running trail within a lush, mountainous terrain designed by Danish Landscaped Architects SLA. Meanwhile the 10,000m² green roof addresses the challenging micro-climate of an 85m high park, rewilding a biodiverse landscape while absorbing heat, removing air particulates and minimising storm water run-off.

Beneath the slopes, whirring furnaces, steam and turbines convert 440,000 tons of waste annually into enough clean energy to deliver electricity and district heating for 150,000 homes. The necessities of the power plant to complete this task, from ventilation shafts to air-intakes, help create the varied topography of a mountain; a man-made landscape created in the encounter between the needs from below and the desires from above. Ten floors of administrative space are occupied by the ARC team, including a 600m² education centre for academic tours, workshops and sustainability conferences.

Rather than consider ARC as an isolated architectural object, the building envelope is conceived as an opportunity for the local context while forming a destination and a reflection on the progressive vision of the company. CopenHill’s continuous façade comprises 1.2m tall and 3.3m wide aluminium bricks stacked like gigantic bricks overlapping with each other. In between, glazed windows allow daylight to reach deep inside the facility, while larger openings on the southwest façade illuminate workstations on the administrative floors. On the longest vertical façade, an 85m climbing wall is installed to be the tallest artificial climbing wall in the world for new world records to be broken with views inside the factory.

At the bottom of the ski slope, a 600m² après-ski bar welcomes locals and visitors to wind down once the boots are off. Formerly a piece of infrastructure in an industrial zone, CopenHill becomes the new destination for families, friends and celebration, one that is economically, environmentally and socially profitable.

About the author

Roma Publications

Leave a Comment