Premier Hospitality

Unilever Headquarters

Unilever

Unilever Headquarters – International Property Award winner

Located in the BSD Green Office Park, Jakarta’s first green office district, the new Unilever Indonesia office houses all employees from four separate offices in Jakarta under one roof. Aedas, the world’s only local and global architecture design practice by local research, knowledge and international practice were responsible for the design of the building and embodied universal values, vision and European heritage within their design.

The new building has been designed with the concept to support community, collaboration, engagement and agility. With references to the traditional village planning in Indonesia, the building has a ‘square,’ ‘main roads,’ and ‘streets’ to create a sense of community. The planning focused on engaging groups and individual work into zones to include collaboration while maintaining privacy.

All community spaces are well connected to encourage interaction and embrace diversity. Indonesian batik fabrics, recycled teak timber, furniture and imagery of Indonesia have been used throughout the headquarters to create a sense of place.

Internal finishing’s were locally sourced and local craftsmen and labour were employed. Specifications for environmentally safe and healthy materials with design for recycling were also adopted throughout. Energy saving machineries and fittings were designed to match Green Mark Gold Standards.

The top four floors of the building are office spaces with break-out areas; while the ground floor is dedicated to public and shared facilities. Surrounding the central, light-filled atrium that serves as a large event space are common facilities including a mosque, staff dining area, day care centre, fitness centre, beauty salon and multi-purpose hall.

The building curtain wall system maximises daylight penetration. The façade is clad with grey aluminium blade louvers of varying depth to provide shading and reduce heat gain. There are no enclosed offices in order to provide the best access to natural light and views for all. Enclosed meeting rooms are placed around the core.

The indentations on the façade create indoor and outdoor green pockets. Each of the four building wings are connected by piazzas which are located where the building is indented. There are also outdoor landscaped decks and rooftop areas for staff and guests to enjoy.

Work on the project started in 2014 and was completed in 2017. Since its completion the project has won an International Property Award.

Steven Thor, Aedas Executive Director and Project Design Director (Architecture) said: “We are proud that Aedas’ bespoke design has once again been recognised. This is a uniquely Indonesian headquarters building that incorporates three key elements of Indonesian culture – community, diversity and nature – into the design. The project is one of our most important projects in Southeast Asia and it further enriches our design portfolio in the region.”

Unilever

About the author

Premier Construction

Leave a Comment